"Hát nem azért élünk, hogy embertársaink mulassanak
rajtunk, mi pedig rajtuk nevessünk, ha rákerül a sor?"


Mr. Bennet


2010. április 21., szerda

Büszkeség és Balítélet könyv értékelés


Szubjektív komment a könyvről:

Úgy vélem a könyv legnagyobb értéke a stílus.
Utánozhatatlan stílusban, szellemesen és egyszerre hitelesen és realistán rajzolja meg korát a nevetséges társadalmi szokásokat és komikus jellemű karaktereket.
Első olvasásra nem is derülhet ki a regény minden értéke, hiszen olyan árnyaltan viszi végig a szereplők vonásait, és nem kiszámíthatóan bonyolítja a cselekményt.
Elizabeth a főszereplő, emiatt az ő érzései gondolatai vannak előtérben. Fokozatosan épül a karaktere hiszen ő is éppen olyan büszke éles eszére és emberismeretére mint Darcy az előlelő származására.
És legjobban magába kénytelen csalatkoznia, téves értékítéletében.
Darcy csak akkor válik pozitív figurává mikor Elizabeth felháborodva kikosarazza. És szerelme hevében a fejére olvasott vádakat és hibáit buzgón, igyekszik kicsiszolni. Képes arra, hogy önmaga berögzült szokásait is felülbírálja és változtasson rajta, hogy szerelme tiszteletét elnyerje. És természetesen el is nyeri mikor Elizabeth is megérik arra, hogy az előítéleteitől és az első benyomásától megszabaduljon.
Minden szereplő körültekintően kiválasztott jellem, és tökéletesen megvalósítja a karakterekben rejlő minden lehetőséget, egyszerre mulatságosan és szánalmasan.
A cselekmény nem válik unalmassá mert minden dialógus szórakoztató és ugyanakkor funkcionális. Nem került olyan motívum a regénybe amely a későbbiekben nem válik fontossá vagy az események vagy a karakter szempontjából. Minden száll elvan varrva és minden szereplő feladata levan zárva.
Szerintem a Büszkeség és Balítélet Jane Austen legsikerültebb alkotása. Ezzel a véleménnyel valószínűleg nem vagyok egyedül, hiszen ebből a regényből készült a legtöbb filmes adaptáció.
PL:
Büszkeség és Balítélet /1940, Laurence Olivier, Geer Garson /
Büszkeség és Balítélet BBC sorozat / 1995, sz: Colin Firth, Jennifer Ehle, r: Simon Langton/
Mátkaság és Legényélet /Bollywood, 2004, sz: Aishwarya Rai, Martin Henderson, r: Gurinder Chadha/
Büszkeség és Balítélet / 2005, sz: Keira Knightley, Matthew MacFadyen, r: Joe Wright/