"Hát nem azért élünk, hogy embertársaink mulassanak
rajtunk, mi pedig rajtuk nevessünk, ha rákerül a sor?"


Mr. Bennet


2010. március 3., szerda

Legjobb idézetek a Büszkeség és Balítéletből


"Azt hiszem, minden ember természettől fogva hajlik valami rosszra, olyan fogyatkozás ez, amit a legjobb neveléssel se lehet leküzdeni."


"- Ó -kiáltotta Miss Bingley - el sem képzeli, hogy milyen pongyolán ír Charles! A szavak felét kihagyja, a többit pedig bepacázza."

"Kijelentem, hogy bizonyos alkalmakkor és bizonyos helyeken egyedül Darcy képes arra, hogy rettegő bámulatba ejtsen; kivált a tulajdon kastélyában vasárnap este, amikor semmi dolga nincsen."

" Ön természetesen azt várta, hogy igent mondjak, mert örült volna, ha lenézheti az izlésemet; én viszont abban találok örömet, hogy meghiúsítom az ilyen terveket, és nem nyújtok célpontot a kiszámított megvetésnek. Elhatároztam tehát, hogy megmondom önnek: egyáltalán nem táncolok erre a dallamra - most edig vessen meg, ha mer."

" -Biztosíthatom, tiszteletes úr, hogy cseppet sem pályázom az olyan nagyvilági lelkületre, amely egy derék ember kínzásásában leli örömét. "

" Mindketten olyan alkalmazkodóak vagytok, hogy soha nem fogtok elhatározni semmit, olyan elnézőek, hogy minden cseléd befog benneteket csapni, és olyan bőkezűek, hogy a jövedelmetek, sohasem lesz elég."

Büszkeség és Balítélet tartalom



Büszkeség és Balítélet


Hertfordshire megyében Longbournban élt egy öt leány gyermekkel megáldott család: Benneték.
Mr. Bennet gunyoros modorú apa, a könyvtárszobában olvasással gondtalanul töltötte életét. Csak egy aggodalom mardosta apai szívét, mivel nem volt fiú örököse a család megélhetése a halála után nem volt biztosítva. Ezt tetézte, hogy egy távoli unokatestvér a birtok várományosa. Felesége Mrs. Bennet kissé korlátolt észbeli képességeivel keseríti környezetét. Életének egyedüli értelmet az a cél szolgáltat, hogy szerénytelenül túlbecsült leánygyermekeit férjhez adja. Ezt pedig a tőle telhető legtolakodóbban és harsány buzgalommal próbálja megvalósítani. Éppen eme fáradságos erőfeszítései rettentik el a lehetséges férjjelölteket és rokonaikat.
Elizabeth Bennet a főszereplő, élénk természetű, okos leány. Csupa jó tulajdonsággal rendelkező vidéki szépség kinek a címben szereplő balítéletét egyedüli jellemhibájaként róhatjuk fel, amitől a regény folyamán a szerelem hatására megszabadul.
Fitzwilliam Darcy a férfi főszereplő, aki a születéséből kifolyólag jelentős társadalmi és vagyoni helyzettel rendelkezik és ezt az előnyt önhit büszkeséggel viseli magán.
Ők ketten a történet elején összesodródnak egy vidéki bálon. Darcy felsőbbrendűségének összes gőgjével felvértezve, arrogáns megjegyzésekre ragadtatja magát, és azonnal ellenszenvessé válik a társaságban. Darcy barátja Bingley, akinek kedvességétől és szerénységétől mindenki el van ragadtatva, első látásra beleszeret Elizabeth nővére Jane-be. Ezt látván Mrs. Bennet azonnal vérmes reményeket táplál Jane és Bingley házasságát illetően.
A bonyodalmakat Bingley nővérei, Darcy és Darcy gyerekkori barátja Mr. Wickham okozza:
A nővérek nagyon rossz néven vették hogy öccsük fittyet hányva az életben elfoglalt pozíciójára és az illemre és főként rájuk, minden tekintetben érdemtelen lányba lett szerelmes. A szégyenteljes frigy megakadályozása okán elhatározták Darcyval, hogy eltávolítják őket egymástól.
Mr. Wickham Darcy, gyerekkori játszótársa volt. A kellemesen megnyerő fiatal tiszt a hölgyek kedvencévé vált rövid időn belül. Elizabeth sem tud ellenállni Wickham vonzerejének, aki tőle telhetően mindent megtett, hogy ő a legjobb színbe tűnjön Elizabeth előtt és Darcy a legrosszabban. Wickham elbeszélése további bizonyságul szolgált Darcy öntelt és gőgős jellemére és még több újabb kellemetlen tulajdonságáról lebbentette fel a fátylat: Darcy megszegte apja halálos ágyánál tett ígéretét Wickhamra vonatkozva, /kit saját gyermekeként szeretet / hogy egyengeti a papi pályájára készülő fiú útját. Darcy a segítséget ridegen megtagadta ezért Wickham önerőből kellett kénytelen az élet viszontagságaival egyedül megküzdenie. Kilátástalan helyzete miatt választotta a katonai pályát. Mely vagyoni felemelkedéssel kecsegtette a szegény sorsú de ambiciózus fiatalembereket, vagy legalábbis hősi halált biztosított valamelyik háborúban.
Darcy közben minden önbecsülését elveszítve és önmagát mélységesen elitélve kénytelen ráébredni, hogy emésztő vonzalmat táplál Elizabeth iránt. Ezt egy sértően őszinte vallomással a tudtára hozza és lehengerlő elbizakodottsággal megkéri a kezét. Elizabeth felháborodottan és megalázó módon visszautasítja és ez Darcy jellemében nem várt kedvező változásokat indít el.
A mindenki meglepetésére Wickham megszökteti Elizabeth legfiatalabb testvérét Lydiát, és emiatt az egész családnak osztoznia kell a szégyenben, ennek megakadályozására a család összefogva kutatja a párt hogy rábírják a házasságra őket. Közben kiderül Wickham jól palástolt igazi jelleme.
Végül éppen Darcy az akinek sikerül a Wickhamet rávennie, anyagi támogatás fejében a házasságra és ezzel megmentenie szerelmét és családját a botránytól.
Mikor véletlenül Elizabeth is megtudja az igazságot, kénytelen elismerni tévedését Darcy jellemét illetően.
A szerelmesek útjában már csak a gőgős nagynéni áll, aki önnön fontosságától elvakulva próbálja őket elszakítani egymástól, ezen próbálkozása kudarcba fullad és éppen az ellenkezőjét éri el.
Darcy és Elizabeth végre elnyerik egymás szerelmét , és Bingley és Jane is egybekelnek.